2024.08.02-ig (szabadság miatt) zárva tartunk. Új rendelés - legkorábban - augusztus 6-án vehető át.

Playmobil, vagy inkább Lego?

Sokan teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy melyik a jobb játék: a Playmobil, vagy a Lego?
Erre pedig igencsak nehéz válaszolni, mert olyan mintha a hűtőszekrényt kellene összeshasonlítani a mosógéppel. Az alábbiakban azonban megpróbáltunk egy objektív összehasonlítást tenni a két játék között.
 

Szerepjáték, építőjáték

Lego a Playmobil ellen
Lego és Playmobil figura küzdelme
A Playmobil egy klasszikus szerepjáték: adott egy - a játékra jellemző - figura (több féle megjelenési formában), és hozzá kapcsolódóan ezernyi kiegészítő, eszköz, kellék, épület, jármű, stb. A Lego egy kreatív építő játék. Itt is megtalálható egy - csak a Lego játékokra jellemző - figura, de a Lego alapvetően a kis, színes, különböző méretű építőkockákra épül. Ezekből az építőelemekből gyakorlatilag bármi felépíthető.
Ha valaki már sok Lego-t birtokol, akkor egy tűzoltóállomást szétszedve, és más Lego elemekkel kevereve, akár hajóként is meg tud újból építeni. A Playmobil tűzoltóállomása csak a gyermeki képzelet kreativitásával változhat hajóvá.
A Lego akkor jó választás, ha a gyereket az építés érdekli, neki az az élvezet benne. A Playmobil akkor jó választás, ha a gyereket nem az építés izgatja, hanem játszani szeretne: szerepjátékokat, élethelyzeteket, beleélős meséket.
 

Részletgazdagság

A Playmobil játékainak részletei - jellegüknél fogva - sokkal alaposabban kidolgozottak, mint a Lego-nak. A Lego nagy hátránya, hogy minden eleme rendelkezik - az összeépítéshez szükséges - "bütykökkel": ezek miatt nagy mértékben veszít a játék az élethűségéből.
A Playmobil - mivel nem építő játék - nem rendelkezik hasonlóval, emiatt máris egy kis előnyt élvez a megjelenésében.
A Playmobil és a Lego figurák is tudnak ülni, állni, mozgatható a karjuk és a fejük, valamint a csuklójuk (ez utóbbi a legrégebbi Playmobiloknál még nem volt jellemző). A Lego figurák lábai külön is mozdíthatók. Mindkét játék esetében a figura kézbe tudja tartani a hozzá adott eszközöket.
A Playmobil figurája azonban valamivel élethűbb: a Lego emberkéje lényegesen szögletesebb, aránytalanabb.
 

Lego-mánia, Playmobil-mánia

Magyarországon - sok más országhoz hasonlóan - a Lego népszerűbb, mint a Playmobil, de nálunk is egyre nagyobb a rajongótábora. A Lego hazai népszerűségének az is lehet az oka, hogy a rendszerváltás előtt a Playmobil lényegsen nehezebben volt beszerezhető, mint a Lego.
Németországban viszont egyértelműen fordított a helyzet: náluk a vitathatatlanul a Playmobil a favorit, a Legoval szemben.
Akár bankkártyával is fizethet!