A Playmobil története

Andreas Brandstätter
Andreas Brandstätter
1876-ban Andreas Brandstätter létrehozta a németországi Fürth-ben a vállalkozását, mely a kezdetekben zárakat, és egyéb fémtárgyakat gyártott.
 
1908-ban az alapító fia, Georg Brandstätter vette át a vállalkozás működtetését. Ő adta a vállalkozásnak a mind a mai napig használt "geobra Brandstätter" nevet.
 
1921-ben a cég Zirndorf-ba került át: ez a jelenlegi székhelye is vállalkozásnak. A cég ekkor kezdett a fémipari termékek mellett játékokkal is foglalkozni.
 
1954-ben kerül a cég élére Horst Brandstätter, aki a jelenlegi egyedüli tulajdonosa a társaságnak. Innentől egy új korszak kezdődött a cég történetében: új piacokat és értékesítési lehetőségeket keresett, és mellette kezdett a cég a műanyag termékekre koncentrálni.
 
1958-ban hulla-hopp karikát kezd gyártani a vállalat, szenzációs sikerrel. Ezt követően a társaság bővíti a kínálatát a különböző játékok terén. Ekkor már minden műanyagból készült.
 
Hans Beck
Hans Beck
1971-ben az olajválság miatt a legtöbb iparág vállalatai nehéz helyzetbe kerültek: a geobra sem volt kivétel. Tudva, hogy drasztikus intézkedéseket kell hozni ahhoz, hogy a társaság felszínen maradhasson, Horst Brandstätter a figyelmét egy olyan projektre fordította, amelyen Hans Beck - geobra kutatási és fejlesztési osztályának a feje - dolgozott: kis mozgó figurákat tervezett, hozzájuk illeszkedő kiegészítőkkel. Beck három évet dolgozott a figurákon. Eredetileg spórolásból bíztak rá egy új terméket, mert az 1971-es olajválság után a Brandstatter cég olyan játékot akart, amihez kevesebb műanyag kellett, mint korábbi termékeikhez. A gyerekkézbe tervezett, 7,5 centiméter magas Playmobil figurák arcát gyerekrajzok alapján készítették el. Az így született új játékot pedig elnevezték Playmobil-nak.
 
1974-ben a Playmobilt bemutatták a nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron. Ugyan az egyetlen érdeklődő egy holland nagykereskedő volt, de hála egy ügyes marketing stratégiának, a Playmobil hamarosan egyre több játékbolt polcán bukkant fel Németországban. Hamarosan a szülők és a gyerekek megismerték és megkedvelték a híres figurát. Így a geobra Brandstätter és a Playmobil - 1975 óta - példátlan sikert ért el a német játékiparban.
 
1990-ben létrejön Playmobil Fun Park.
 
1999-ben a Playmobil fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a cég - a világ minden részén megtalálható 1,5 milliárd figurával.
 
2004-ben ünnepelte a Playmobil a 30. születésnapját.
 
2008-ban A Brandstätter cégcsoport immáron kilencedik éve rekord bevételt ér el (496 millió euro). A sikerhez hozzájárult a világszerte foglalkoztatott 2973 alkalmazott. A vállalat már Máltán, Spanyolországban, Csehországban is termel, és mintegy 2,2 milliárd Playmobilt értékesített 1974 óta.
A Playmobil gyár Németországban, Zirndorf-ban
Akár bankkártyával is fizethet!